duminică, 24 februarie 2013

Cum incalzim o sera ,solar, atelier, etc...


Problemele cu care ne confruntam atunci cand trebuie sa incalzim un spatiu mare sunt numeroase.
De obicei solutia este incalzirea centrala cu calorifere "imprastiate" prin tot spatiul de incalzit.

Dezavantajele acestui sistem este costul ridicat, necesitatea unui instalator profesionist  precum si randamentul destul de scazut al instalatiei.

        De ce este atat de greu sa incalzesti un spatiu mare?

  • Propagarea caldurii.
   Voi folosi termeni uzuali nu tehnici si complicati.
   Densitatea aerului cald este mai mica decat densitatea aerului rece, implicit aerul cald este mai usor decat cel rece, astfel aerul cald se propaga vertical de jos in sus, iar incalzirea spatiului se face exact invers, de sus in jos, adica caldura se acumuleaza incepand cu partea de sus a spatiului de incalzit.
*in cazul incalzirii cu solutii clasice , gen cele din desenul de mai sus, caldura nu este propagata echilibrat, diferentele de temperatura de la baza incaperii si cea de la plafon fiind foarte mare.
  • Pierderi mai mari.  
    De obicei un solar, sera, atelier, garaj are mai multe pierderi de caldura decat o locuinta personala, usi care se deschid mereu, aerisire necesara, materiale mai putin izolante, etc.
O incaprere nepresurizata si cu etansare slaba incalzita cu soba clasica
Pentru a reduce pierderile exista solutia presurizarii usoare a spatiului de incalzit folosind un sistem bypass adaptat unui sistem de incalzire cu aer cald. Practic se monteaza un acces al aerului din exterior care sa fie introdus fortat de catre ventilatorul generatorului de caldura in spatiul de incalzit .     Fiind vorba despre un BYPASS REGLABIL, prin actionarea unei clapete se poate regla cantitatea de aer adus din exterior astfel incat sa se produca o usoara presurizare a incaperii.

O incapre slab etansata dar presurizata folosind un generator de aer cald cu bypass
Existand aceasta presurizare continua chiar daca spatiul nu este etans, aerul rece din exterior nu va patrunde inauntru, sau in cazul usilor care se deschid de multe ori in timpul incalzirii spatiului.
  Sistemul este eficient si foarte util in cazul atelierelor, halelor de productie, magazinelor.
  Cu un astfel de sistem in cazul serelor, solariilor, se poate face ventilarea direct cu aer cald, prin inchidera circuitului interior si deschiderea circuitului de aductiune a aerului din afara solarului, insa de data aceasta el va intra gata incalzit, eliminand pierderile mari cu reincalzirea spatiului dupa aerisirea clasica a solarului/serei.
  Pe timpul verii ventilatorul de la generatorul de aer cald poate fi folosit pentru ventilare prin acelas sistem bypass.

In cele ce urmeaza va dau exemplu de cateva surse de caldura, cu avantajele si dezavantajele lor. Am sa trec de cele pe calorifere binecunoscute si am sa aleg sisteme mai ieftine la indemana tuturor, de la cele mai simple la cele mai complexe.


SOBA PE LEMNE CLASICA

-cele mai folosite in solarii, sere, ateliere garaje sunt sobele clasice pe lemn fie cumparate din magazine de specialitate fie confectionate din butoaie,  recipienti din tabla etc.
-avantajul acestor sobe sunt pretul redus, dar si faptul ca degaja rapid caldura in spatiu, combustibilul folosit este destul de ieftin in comparatie cu alte surse de caldura, ulei,gaz,curent etc.
-dezavantajul este ca trebuie sa fi in permanenta "cu mana-n foc" ca sa folosesc o expresie populara, adica trebuie alimentata des cu lemne si in momentul cand focul se stinge caldura se risipeste destul de rapid.

SOBA PE RUMEGUS

-soba pe rumegus este dupa parerea mea cea mai des folosita sursa de caldura in sere, solarii, ateliere,etc.
-avantajele acestor sobe sunt pretul mic de achizitionare, pretul mic al combustibilului folosit (rumegus), autonomie mare de functionare, usor de folosit.
-sobele pot fi confectionate homemade din butoaie de tabla sau recipienti dar si cumparate de aici.
-autonomia acestor sobe variaza de la cateva ore pana la o zi doua.
-de asemenea exista sobele mixte rumegus-lemn, prevazute in partea de sus cu usa de alimentare cu lemne, sunt foarte utile in cazul in care pe langa rumegus aveti lemne . Soba se alimenteaza cu lemn abia cand rumegusul este pe gatate si nicidecum inainte. Daca se alimenteraza cu lemn inainte ca rumegusul sa fie pe gatate exista pericolul sa se infunde tunelul de ardere si soba sa pufneasca. 
Sfaturi:
-pentru a folosi la maxim energia calorica degajata de soba se poate monta un recuperator de caldura imediat la iesirea din soba in acest fel o parte din caldura evacuata odata cu gazele arse este recuperata si folosita util.
-folositi un traseu cat mai lung al burlanelor in acest fel castigati caldura, burlanele emanand la randul lor caldura in spatiul de incalzit. Totus este bine de stiut ca temperatura gazelor eliminate in urma arderii trebuie sa fie la minim 120 grade pentru a preveni problema condensului.

SOBA PE AER CALD SAU GENERATOARE DE AER CALD PE COMBUSTIBIL SOLID

Generator de aer cald HESTYA 30
-generatoarele de aer cald sunt destul de eficiente pentru a incalzi suprafete mari insa datorita pretului ridicat de comercializare sunt putin folosite. 
-avantajele acestor generatoare sunt rapiditatea cu care incalzesc spatiul, consumul redus de combustibil, varieteta combustibililor folositi, posibilitatea automatizari sistemului.
-dupa distributia aerului ele pot fi cu dirijare fortata prin tubulaturi sau cu difuzarea aerului liber in spatiul de incalzit.
-pentru spatiile mari se recomanda dirijarea prin tubulaturi si guri de evacuare.


Modalitati de montaj al sobelor:
Cateva modalitati in care se poate monta o soba clasica, incercand sa minimalizam pierderile de caldura pe burlanul de fum..
exemplu montaj
soba cu doua iesiri
exemplu montaj
soba cu doua iesiri

exemplu montaj burlane
-Pentru prevenirea condensului este important ca temperatura gazelor evacuate in urma arderii sa nu fie sub 120 grade Celsius.
-Modalitatea de a iesi cu doua burlane este pentru sobele medii si mari, poate fi facuta cu ajutorul unui Te sau mai eficient sunt sobele prevazute din fabricatie cu doua iesiri pentru fum.
-Daca traseul burlanelor este prea lung, exista posibilitatea adaptarii unui ventilator de tiraj care sa ajute la evacuarea fortata a gazelor/funului rezultat in urma arderii.
efect termosifon
-Un alt lucru foarte important este sa tineti cont de efectul de termosifon.
Daca preferati metoda de montaj a sobei cu doua iesiri, sau pe doua cai, terminalele burlanelor de evacuare trebuie sa fie la aceeasi inaltime, altfel se poate produce fenomenul  de termosifon, incat pe burlanul mai scurt va fi aspirat aerul de afara iar pe cel mai lung vor fi eliminate gazele de ardere, in acest fel soba nu va avea tiraj nici randament.
burlan recuperator orizontal
-Pentru a avea randament mai bun si o incalzire rapida si eficienta a solarului/serei se pot folosi burlanele recuperatoare de caldura orizontale. 
-Datorita fenomenului amintit mai sus (termosifon) burlanele recuperatoare orizontale emana mai multa caldura decat cele clasice dar in acelasi timp sunt mai ieftine si mai eficiente decat recuperatoarele verticale clasice.
-Conform desenului de mai sus, aerul din tuburile transversale ale burlanului se incalzeste prin trecerea gazelor arse prin burlan. Fiind mai cald, densitatea lui este mai mica, implicit devine mai usor decat aerul ambiental. Datorita acestui fapt el urca natural iesind prin partea superioara , fiind inlocuit prin partea inferioara de aerul mai putin cald care la randul lui urmeaza acelasi drum. In acest fel se creeaza un curent ascendent de aer cald cu circulatie naturala.


Exemplu de montaj soba generator aer cald intr-o hala pentru diverse activitati ce necesita incalzita. Poate fi vorba despre crescatorie pasari, ciupercarii, sera pentru legume, flori etc. 
exemplu montaj
Generator de Aer Cald
exemplu montaj
Generator Aer Cald

      Dirijarea aerului se face fortat pe tubulatura din tabla zincata prevazuta cu guri de iesire orientabile sau fixe dupa caz. Circulatia aerului este realizata de ventilatorul integrat in soba generator, aspiratia se face de la  baza incaperii asigurand o incalzire rapida a spatiului cu economie subsatntiala de combustibil (lemn). Pe timp de vara se poate introduce aer proaspat in incapere, soba fiind prevazuta la comanda cu un bypass care poate asigura ventilatia cu un minim de consum electric.
Tubulatura prevazuta cu orificii de evacuare a aerului cald
-Grilele pentru tubulatura metalica pot fi cu deflectie simpla sau dubla sau dupa caz fixe, fara deflectie.
 -Tubulatura pentru dirijarea aerului cald poate fi montata ca in desenul de mai sus, de asemenea pot fi montate pe lateral la orice inaltime necesara.

exemplu de
Grila pentru tubulatura
-O solutie mai ieftina, functionala, fara a mai folosi grilele orientabile , sunt orificiile  de iesire a aerului de diametru variabil pentru echilibrarea presiunii de iesire a aerului cald ca in desenul alaturat.