luni, 2 aprilie 2012

Cum se confectioneaza un burlan de scurgere ..

Burlanul este partea din sistem prin care apa colectata de catre jgheab este dirijata spre canalul pluvial sau dupa caz spre sol.Cele mai utilizate burlane sunt cele cu diametrul de 100 mm.
Sunt confectionate din tabla zincata care se gaseste in comert sub forma de foi cu dimensiunile de 2000x1000mm si grosimea de 0.4/0.5mm.

Operatiunile in ordinea efectuarii sunt:
  • dimensionarea si trasarea materialului. Foaia de tabla se traseaza pe latimea ei(1000mm) la distanta egala de 33,3 cm rezultand 6 fasii de 33.3x100cm
  • debitarea materialului, se face cum am mai amintit in cazul jgheabului cu ajutorul unor foarfeci pentru tabla manuale sau electrice dupa caz. Se va avea in vedere urmarirea perfecta a marcajului in timpul debitarii, abaterea de la marcaj poate aduce imposibilitatea de a inchide ulterior faltul burlanului.  • faltuirea materialului, se face cu ajutorului unui utilaj numit abkant (vezi video) Falturile au dimensiunea de 7mm si trebuie realizate in sens opus unul celuilalt, adica sa nu fie ambele indoite pe aceas parte a foii de tabla.
  • roluirea materialuilui, materialul faltuit corespunzator se introducere in masina de roluit cu trei valturi si i se da forma rotunda a burlanului.

  • inchiderea faltului, se realizeaza cu o presa cu rola actionata electric in cazul de fata) sau mecanic "la rece" cu ajutorul unui ciocan din lemn.

  • finisajul burlanului , se face prin adaugarea unei nervuri la extremitati la cca 5 cm de capete cu ajutorul unei prese mecanice numita Zigner (vezi video) Nervurile au rolul de a oferi o rezistenta mai buna, etansitate si aspect placut burlanului.

 Ultima actiune este incretirea burlanului cu ajutorul aceluias Zigner, cu scopul de a inlesni conectiunea intre burlane. Incretirea se face la o singura extremitate.

****astept comentariile , parerile si intrebarile Dvs...spor la "burlanit"****